Despre Keratoconus

despre keratoconus

Despre keratoconus

Keratoconus este o boala degenerativă a ochiului, care cauzează subțierea și umflarea corneei, creând o formă neregulată de con. Deoarece corneea are rolul de a focaliza lumina care vine în ochi. Orice deformare a corneei poate duce la deficiente de vedere semnificative.

Keratoconusul apare de cele mai multe ori în anii târzii ai adolescenței unei persoane. Keratoconusul apare la aproximativ una din fiecare 2000 de persoane. Nu a fost stabilit un model social, geografic, gen, etnic și apare în toate părțile lumii.

Care sunt cauzele keratoconusului?

Cauza exactă a keratoconus nu este cunoscută, există multe teorii despre ce poate declanșa această boală. Este important de menționat faptul că nici o teorie nu oferă o explicație completă. Foarte probabil keratoconusul este cauzat de o combinație de factori.

Se crede ca genetica, mediul și sistemul endocrin joacă un rol în dezvoltarea keratoconusului.

Genetica: deși keratoconusul afectează uneori mai mult de un membru al aceleiași familii, cercetările curente indică faptul că există mai puțin de 10% șanse ca o rudă a unui pacient keratoconic să aibe keratoconus.

Factorii de mediu: keratoconus poate fi, de asemenea, asociat cu supraexpunerea la razele ultraviolete de la soare, frecare excesivă a ochilor și iritații cronice ochilor.

Sistemul endocrin: o altă ipoteză este că sistemul endocrin (care dictează eliberarea de hormoni) poate fi implicat, deoarece keratoconus este adesea diagnosticat pentru prima dată in adolescență.

Care sunt simptomele keratoconusului?

Vederea încețoșată și distorsionată și schimbările frecvente ochelari sunt primele semne ale keratoconus. Cu toate acestea, vederea încețoșată și distorsionată apare ca rezultat al multor alte tipuri de boli de ochi. De aceea este importantă vizita unui oftalmolog experimentat pentru diagnostic imediat atunci când observați modificări ale vederii. Keratoconusul apare de obicei ambii ochi, la un ochi mai sever decât celălalt.

Simptomele suplimentare ale keratoconusului includ: sensibilitate mărită la lumină, dificultate la conducere pe timp de noapte și dublarea imaginii (mai ales pe timp de noapte), dureri de cap și de ochi, iritarea ochilor și frecare excesivă a ochilor.

Cum se trateaza keratoconus?

Keratoconusul este tratat în primul rând cu lentilele de contact, deoarece ochelarii nu pot să corecteze vederea din cauze formei neregulate a corneei. Opțiuni de tratament chirurgical sunt disponibile și folosite în mod obișnuit atunci când portul lentilelor de contact nu este posibil.