• 021 794 31 36
  • lentile@keratoconus.ro

Despre astigmatism

astigmatism
Despre astigmatism

Astigmatism – viciu de refracție ce determină vederea încețoșată la orice distanță. Apare atunci când corneea are formă neregulată sau, uneori, din cauza curburii cristalinului.

O cornee sau un cristalin cu o formă neregulată împiedică focalizarea pe retină, suprafața sensibilă la lumină din spatele ochiului. Ca urmare, vederea devine neclară la orice distanță. Acest lucru poate duce la dureri de cap sau ale ochilor.

Majoritatea oamenilor au un ușor astigmatism care, de obicei, nu afectează vederea și nu necesită tratament. Astigmatismul apare frecvent împreună cu alte vicii de refracție cum ar fi miopia sau hipermetropia.

Cauze

Cauza specifică a astigmatismului nu este cunoscută. Poate fi ereditară și este prezentă de obicei de la naștere. Poate scădea sau crește în timp.

Curbura corneei și a cristalinului direcționează lumina care intră în ochi, pentru a se focaliza pe retină. În astigmatism, corneea sau cristalinul au o curbură oarecum diferită.

Suprafața corneei este mai asemănătoare cu cea a unei mingi de rugby decât cu a uneia de baschet, ochiul nu este capabil să focalizeze razele luminoase într-un singur punct. Vederea devine neclară la orice distanță.

Uneori astigmatismul se poate dezvolta după o leziune oculară sau o operație oculară.

Astigmatismul apare și datorită unei stări relativ rare numite keratoconus în care cornea devine progresiv mai subțire și are formă conică. Acest lucru are ca rezultat un astigmatism mare, ceea ce cauzează o vedere slabă care nu poate fi corectată satisfacator cu ochelarii. Persoanele cu keratoconus au de obicei nevoie de lentile de contact pentru o vedere clară si eventual pot avea nevoie de un transplant de cornee.

Diagnosticare

Un oftalmolog poate diagnostica un astigmatism printr-o examinare completă a ochiului . Testarea pentru astigmatism măsoară modul în care ochii focalizează lumina și determină puterea oricăror lentile optice necesare pentru îmbunătățirea vederii. Această examinare poate include:

  • Acuitatea vizuală – Este cel mai simplu test, face parte din examinarea oftalomologică standard și oferă informații foarte utile. Se utilizează un panou cu litere sau cifre de dimensiuni standard pe care pacientul trebuie să le citească de la o distanță predeterminată (de obicei 5 metri).
  • Keratometrie / topografie – Keratometru este instrumentul principal folosit pentru măsurarea curburii corneei. Prin focalizarea unui cerc de lumină pe cornee și măsurarea reflexiei sale, aparatul determină curbura exactă a acelei zone a suprafeței corneei. Această măsurătoare este deosebit de importantă în determinarea potrivirii corespunzătoare a lentilelor de contact. Un topograf cornean generează o hartă a conturului corneei și furnizează chiar și mai multe detalii ale formei corneei.
  • Refracție – Folosind un instrument numit foropter, oftalmologul plasează o serie de lentile în fața ochilor și cere pacientului să precizeze cu care dintre acestea vede cel mai clar la panoul cu litere. După ce se realizeaza măsurători la ambii ochi, oftalmologul va prescrie ochelarii in funcție de lentilele cu care s-a putut corecta defectul de vedere.

Cu informațiile de la aceste teste, oftalmologul dumneavoastră poate determina dacă aveți astigmatism. Oftalmologul dvs. va utiliza aceste constatări, combinate cu cele ale altor teste, pentru a determina puterea lentilelor necesare pentru a oferi o vedere clară și confortabilă. Odată ce testarea este completă, oftalmologul dvs. poate discuta despre opțiunile de tratament astigmatism.

Tratament

Persoanele cu astigmatism au câteva opțiuni pentru a-și recâștiga viziunea clară:

  • Ochelari de vedere – Persoanele cu astigmatism aleg în primul rând ochelarii pentru a-și îmbunătăți viziunea. Ochelarii respectivi conțin o prescripție specială, de lentile cilindrice, care compensează astigmatismul. Aceasta oferă putere suplimentară în anumite părți ale lentilei. În general, este prescrisă o lentilă care poate oferi o vizibilitate clară la toate distanțele. Cu toate acestea, pacienții cu vârsta peste 40 de ani care au presbiopie pot necesita o lentilă bifocală sau progresivă.
  • Lentile de contact – Lentilele de contact pot oferi o viziune mai clară și un câmp vizual mai larg. Însă lentilele de contact moi pot să nu fie eficiente în corectarea astigmatismelor mari. În aceste cazuri se recomanda utilizarea lentilelor hibride sau a lentilelor rigide (dure).
  • Operații laser – Astigmatismul poate fi de asemenea corectat prin remodelarea corneei prin LASIK sau PRK. LASIK îndepărtează țesutul numai din stratul interior al corneei. PRK îndepărtează țesutul din straturile superficiale și interioare ale corneei.

Dacă aveți un astigmatism, aveți o gamă largă de opțiuni pentru a corecta vederea. În clinicile partenere puteți alege un tratament astigmatism care corespunde cel mai bine nevoilor dvs. vizuale și de stil de viață.